ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που μοιάζει με κάστανο όπου ο καρπός αντιστοιχεί στους δυο λοβούς(αδένωμα) και το λεπτό εξωτερικό περίβλημα αντιστοιχεί στην προστατική κάψα.
Εκκρίνει το μεγαλύτερο μέρος του υγρού του σπέρματος, το γαλακτώδες υγρό που μεταφέρει το σπέρμα μέσω του πέους κατά την εκσπερμάτιση.

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ (ΚΥΠ)

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια καλοήθης διόγκωση του προστατικού αδένα και αποτελεί τον συχνότερο καλοήθη όγκο στους άνδρες.

Όπως ισχύει για τον καρκίνο του προστάτη, η ΚΥΠ εμφανίζεται πιο συχνά στη Δύση παρά στις ανατολικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κίνα, και μπορεί να είναι πιο συχνή στη μαύρη φυλή.

Η εμφάνιση της ΚΥΠ σε άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών έχει βρεθεί να υπάρχει μια πιθανή γονιδιακή σύνδεση, οι άνδρες και οι συγγενείς της οικογένειας έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα από άλλους άνδρες να εμφανίσουν τη νόσο και να χρειαστούν χειρουργείο.

Η ΚΥΠ προκαλεί συμπτώματα παρεμποδίζοντας τη ροή των ούρων μέσω της ουρήθρας. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ΚΥΠ εμφανίζονται περίπου στον έναν από τους τέσσερις άνδρες έως την ηλικία των 55 ετών και στους μισούς άνδρες ηλικίας άνω των 75 ετών.

Ωστόσο, η θεραπεία είναι απαραίτητη μόνο εάν τα συμπτώματα γίνουν ενοχλητικά. Μέχρι την ηλικία των 80 ετών, περίπου το 20% έως 30% των ανδρών εμφανίζουν συμπτώματα ΚΥΠ αρκετά σοβαρά και απαιτούν θεραπεία.

Τα συμπτώματα της ΚΥΠ μπορούν να χωριστούν σε αυτά που προκαλούνται  από την απευθείας απόφραξη της ουρήθρας και σε αυτά που οφείλονται σε δευτερογενείς αλλαγές της λειτουργικότητας της ουροδόχου κύστης.

Τα τυπικά αποφρακτικά συμπτώματα της καλοήθους  υπερπλασίας του προστάτη είναι:

  • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης παρά την άσκηση πίεσης
  • Αδύναμη ροή των ούρων ή διακοπτόμενη ροή ούρων σταγόνες στο τέλος της ούρησης


Τα Συμπτώματα που οφείλονται σε δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης

  • Ξαφνική έντονη επιθυμία για ούρηση (επείγουσα ανάγκη)
  • Συχνουρία
  • Η αίσθηση ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει  μετά την ολοκλήρωση ούρησης
  • Συχνό ξύπνημα τη νύχτα για ούρηση (νυκτουρία)

Καθώς η ουροδόχος κύστη γίνεται πιο ευαίσθητη στα κατακρατημένα ούρα, ένας άνδρας μπορεί να παρουσιάσει ακράτεια (αδυνατεί να ελέγξει την ουροδόχο κύστη, προκαλώντας ενούρηση τη νύχτα ή ανικανότητα να ανταποκριθεί αρκετά γρήγορα στην επείγουσα ούρηση).

Κάψιμο ή πόνος κατά την ούρηση μπορεί να εμφανιστεί εάν συνυπάρχει όγκος, μόλυνση ή πέτρα της ουροδόχου κύστης. Επισημαίνεται ότι το αίμα στα ούρα (αιματουρία) σπάνια οφείλεται στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ  ΚΑΛΟΗΘΟΥΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Η πορεία της ΚΥΠ σε κανένα άτομο δεν είναι προβλέψιμη. Τα συμπτώματα, καθώς και οι αντικειμενικές μετρήσεις της απόφραξης της ουρήθρας, μπορούν να παραμείνουν σταθερά για πολλά χρόνια και μπορεί ακόμη και να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου για το ένα τρίτο των ανδρών, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.

Εάν η επιδείνωση της απόφραξης της ουρήθρας δεν αντιμετωπιστεί, πιθανές επιπλοκές είναι η πάχυνση του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης. Η εξελίσσεται σε ευερέθιστη με μειωμένη ικανότητα αποθήκευσης των ούρων και μακροπρόθεσμα μπορεί να εξελιχθεί σε άτονη κύστη με κατακράτηση ούρων. Η λίμναση των ούρων στην κύστη προκαλεί ουρολοιμώξεις ή πέτρες στην ουροδόχο κύστη και σταδιακή επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας.

Οι αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία βασίζονται στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων (όπως αξιολογείται από τον Δείκτη Συμπτωμάτων AUA), την έκταση της βλάβης του ουροποιητικού συστήματος και τη συνολική υγεία του άνδρα. Γενικά δεν ενδείκνυται θεραπεία σε όσους έχουν μόνο λίγα συμπτώματα και δεν ενοχλούνται από αυτά.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ  ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΟΤΑΝ:

  • Είναι ανεπαρκής η κένωση της ουροδόχου κύστης με αποτέλεσμα βλάβη στα νεφρά
  • Υπάρχει επίσχεση ούρων -πλήρης αδυναμία ούρησης και οξεία κατακράτηση ούρων
  • Εμφανίζεται ακράτεια ούρων λόγω υπερπλήρωσης ή αυξημένης ευαισθησίας της κύστης
  • Υπάρχουν πέτρες ουροδόχου κύστης
  • Διαπιστώνονται μολυσμένα υπολειμματικά ούρα
  • Παρουσιάζεται υποτροπιάζουσα σοβαρή αιματουρία
  • Εμφανίζονται συμπτώματα που προβληματίζουν αρκετά τον ασθενή ώστε να διαταράσσουν την ποιότητα ζωής του

Οι αποφάσεις θεραπείας είναι πιο δύσκολες για άνδρες με μέτρια συμπτώματα. Πρέπει να σταθμιστούν  οι πιθανές επιπλοκές της θεραπείας σε σχέση με την ένταση  των συμπτωμάτων τους. Κάθε άτομο πρέπει να εκτιμήσει εάν τα συμπτώματα διαταράσσουν την ποιότητα ζωής  του ώστε να αξίζει θεραπεία. Κατά την επιλογή μιας θεραπείας, τόσο ο ασθενής όσο και ο γιατρός πρέπει να σταθμίσουν την αποτελεσματικότητα των διαφορετικών μορφών θεραπείας έναντι των παρενεργειών και του κόστους τους.

ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Εφαρμόζεται σε όσους έχουν ελάχιστα συμπτώματα που δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά.
Επειδή όμως η πρόοδος και οι επιπλοκές της ΚΥΠ είναι απρόβλεπτες, απαιτούνται μια η δυο επισκέψεις στον  ιατρό το χρόνο για να ελεγχθεί η πρόοδος των συμπτωμάτων.
Οι άνδρες αυτοί πρέπει να αποφεύγουν ηρεμιστικά και φάρμακα για το κρυολόγημα και τα ιγμόρεια που περιέχουν αποσυμφορητικά. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν τα αποφρακτικά συμπτώματα. Η αποφυγή υγρών τη νύχτα μπορεί να μειώσει τη νυκτουρία.

Δύο τύποι φαρμάκων – αναστολείς 5-άλφα-αναγωγάσης και άλφα-αδρενεργικοί αποκλειστές – χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ΚΥΠ. Τα φάρμακα βελτιώνουν τα συμπτώματα στο 30% έως 60% των ανδρών, αλλά δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί ποιος θα ανταποκριθεί στη θεραπεία ή ποιο φάρμακο θα είναι καλύτερο για κάθε ασθενή.

Αναστολείς 5-άλφα-ρεδουκτάσης

Φιναστερίδη και Ντουταστερίδη σε μερικούς άνδρες, τα φάρμακα αυτά μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της ΚΥΠ, αυξάνουν τον ρυθμό ροής των ούρων και συρρικνώνουν τον προστάτη. Η θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται επ ‘αόριστον για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων και μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να επιτευχθούν τα μέγιστα οφέλη.

Άλφα-αδρενεργικοί αποκλειστές

Η καθημερινή χρήση ενός άλφα-αδρενεργικού φαρμάκου μπορεί να αυξήσει τη ροή των ούρων και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της συχνουρίας και της νυκτουρίας. Ορισμένα άλφα-αδρενεργικά φάρμακα — για παράδειγμα, αλφουζοσίνη δοξαζοσίνη πραζοσίνη τεραζοσίνη.

Αναστολείς Φωσφοδιεστεράσης-5

Οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης-5, όπως το Cialis, χρησιμοποιούνται συνήθως για τη στυτική δυσλειτουργία, αλλά όταν χρησιμοποιούνται καθημερινά, μπορούν επίσης να χαλαρώσουν τον λείο μυ του προστάτη και την υπερδραστηριότητα του μυός της ουροδόχου κύστης.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΗΘΟΥΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Η χειρουργική εφαρμόζεται σε άνδρες:

  • που δεν ανταποκρίθηκαν στη φαρμακευτική θεραπεία και σε εκείνους
  • που ανέπτυξαν κατακράτηση ούρων λόγω ΚΥΠ,
  • με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος,
  • με πέτρες στην ουροδόχο κύστη
  • με αιμορραγία από τον προστάτη.

Η χειρουργική θεραπεία μπορεί συνιστάται στους άνδρες και για την πρόληψη της μακροχρόνιας επιδείνωσης της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης.

Οι  χειρουργικές τεχνικές που είναι γνωστές

  • Διπολική διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TURIS),
  • διπολική διουρηθρική εξάτμιση του προστάτη (TUVP),
  • φωτοεκλεκτική εξάτμιση του προστάτη (PVP) ),
  • ανόρθωση ουρήθρας προστάτη (PUL),
  • θερμική αφαίρεση με χρήση διουρηθρικής μικροκυματικής θεραπείας (TUMT),
  • θερμική θεραπεία με υδρατμούς Rezum,
  • διουρηθρική αφαίρεση με βελόνα (TUNA) του προστάτη
  • και εκπυρήνιση με χρήση λέιζερ ολμίου (HoLEP) ή θούλιου (ThuLEP).


Οι επικρατέστερες τεχνικές

  • Διουρηθρική Προστατεκτομή (TURIS)

Σήμερα αποτελεί  την επικρατέστερη μέθοδο θεραπείας της ΚΥΠ και μέθοδο αναφοράς – αυτή με την οποία συγκρίνονται άλλες θεραπευτικές τεχνικές της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Γίνεται αφαίρεση του πυρήνα του προστάτη με το ρεσεκτοσκόπιο – ένα εργαλείο κυλινδρικό  με ενσωματωμένο ειδικό ηλεκτροφόρο μαχαιρίδιο που περνά μέσα από την ουρήθρα προς τον προστάτη που εξαιρεί τον αδένα κόβοντας τον σε λωρίδες και με ταυτόχρονη εφαρμογή αιμόστασης στη περιοχή. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας για μία έως δυο ημέρες. Η μέθοδος TURis προκαλεί ελάχιστο ή καθόλου πόνο και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να αναμένεται έως δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Η βελτίωση μετά την επέμβαση είναι μεγαλύτερη σε αυτούς με τα χειρότερα συμπτώματα. Αξιοσημείωτη βελτίωση εμφανίζεται στο 93% περίπου των ανδρών με σοβαρά συμπτώματα και στο 80% περίπου των ατόμων με μέτρια συμπτώματα. Η θνησιμότητα από TURP είναι πολύ χαμηλή (0,1%). Τα ποσοστά ανικανότητας και ακράτειας είναι πολύ μικρά.

  • Μέθοδος HoLEPLaser εκπυρήνιση του προστάτη

Είναι η ελάχιστα επεμβατική  μέθοδος που υποκαθιστά την ανοιχτή χειρουργική για την ενδοσκοπική εκπυρήνιση μεγάλων αδενωμάτων του προστάτη. Αποτελεί σύγχρονη και ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη κυρίως σε μεγάλους προστάτες άνω των 100 γραμμάρια.

Αφαιρεί πλήρως όλο τον αδένα  παρέχοντας ριζική λύση στο πρόβλημα της απόφραξης όπως  στους ασθενείς με επίσχεση ούρων.

Δεν αφήνει υπολειμματικό ιστό όπως ο άλλες τεχνικές, η φυσιολογική ούρηση αποκαθίσταται πλήρως και άμεσα βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής.

  • Μέθοδος REZUM (Θεραπεία ατμού)

Μια νέα μορφή θερμικής θεραπείας με χρήση υδρατμών σε 70 βαθμούς. Εισάγεται  μέσα από την ουρήθρα ειδική κυλινδρική συσκευή με ενσωματωμένη βελόνα που μεταφέρει τους υδρατμούς με παρακέντηση του προστάτη σε ορισμένα σημεία. Η απελευθέρωση των υδρατμών στον προστατικό ιστό επιφέρει θερμική καταστροφή των προστατικών κυττάρων και σε διάστημα ημερών συρρίκνωση του προστάτη και αποσυμπίεση της ουρήθρας και αποκατάσταση της φυσιολογικής  ούρησης. Με τη μέθοδο αυτή  φαίνεται ότι το μέγεθος του προστάτη μπορεί να μειωθεί  μέχρι και 29% αλλά δεν αφαιρείται .

Η θερμική θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί αν χρειαστεί σε 3-5 χρόνια μετά από την αρχική  θεραπεία.

Πλεονέκτημά της μεθόδου είναι: ότι αποτελεί γρήγορη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της Καλοήθους Υπερπλασίας του προστάτου, μπορεί να πραγματοποιηθεί και με ελάχιστη νάρκωση αποτελεί δε τη μόνη χειρουργική τεχνική που δε διαταράσσει τη λειτουργία της φυσιολογικής εκσπερμάτισης.

  • Λαπαροσκοπική η ρομποτική εκπυρήνηση αδενώματος προστάτη

Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου το μέγεθος του προστάτη είναι μεγαλύτερο των 150 γραμμάρια.

  • Ανοικτή Χειρουργική Προστατεκτομή

Εφαρμόζεται όταν ο προστάτης είναι πολύ μεγάλος πάνω από 150 γραμμάρια (καθώς η διουρηθρική χειρουργική δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια σε αυτούς τους άνδρες). Ωστόσο, εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών σε άνδρες με σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο και εχει αντικατασταθεί σε πολλά κέντρα από την τεχνική HoLEP και την Λαπαοροσκοπική.

Απαιτεί μεγάλο χρόνο νοσηλείας. Προκαλεί τον μεγαλύτερο αριθμό επιπλοκών, όπως: Ανικανότητα, Ακράτεια, Παλίνδρομη   εκσπερμάτιση (εκσπερμάτιση σπέρματος στην ουροδόχο κύστη).

Απαιτούνται μεταγγίσεις στο 15% των ασθενών μετά από ανοιχτή προστατεκτομή.

Σπανιότερα εφαρμοζόμενες τεχνικές

  • Διουρηθρική τομή του Προστάτη (TUIP)

Η μέθοδος εφαρμόζεται σε μικρούς προστάτες  ενδοσκοπικά  μέσα από την ουρήθρα κάνοντας μόνο μία ή δύο μικρές τομές στον προστάτη με ένα ηλεκτρικό μαχαίρι ή λέιζερ, ανακουφίζοντας την πίεση στην ουρήθρα. Αποτελεί προσωρινή λύση .

  • Αποσυμπίεση  προστατικής ουρήθρας (UroLift)

Τοποθέτηση εμφυτευμάτων UroLift στον προστάτη υπό άμεση όραση για αποσυμπίεση της προστατικής ουρήθρας  αποθωντας του λοβούς περιμετρικά των λοβών του προστάτη και την απεμπλοκή. Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται χρησιμοποιώντας μια βελόνα που διέρχεται από τον προστάτη για να παραδώσει μια μικρή μεταλλική γλωττίδα που την αγκυρώνει στην κάψουλα του προστάτη. Μόλις τοποθετηθεί η καψοειδής γλωττίδα, τεντώνεται ένα ράμμα που συνδέεται με το καψικό ωτίο και τοποθετείται μια δεύτερη γλωττίδα από ανοξείδωτο χάλυβα στο ράμμα για να ασφαλίσει στη θέση του. Το ράμμα κόβεται.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Ο καρκίνος του προστάτη  αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο του ανδρικού πληθυσμού.

Περίπου το 80% των καρκίνων του προστάτη διαγιγνώσκονται σε εντοπισμένο στάδιο, πράγμα που σημαίνει ότι ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί εκτός του προστάτη. Η μέση ηλικία τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη είναι περίπου τα 66 έτη.

Σε σύγκριση με άλλους άνδρες, οι Αφροαμερικανοί άνδρες και οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό της νόσου διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη. Ένας άνδρας με πατέρα ή αδελφό που είχε καρκίνο του προστάτη έχει διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξει τη νόσο.

Τα προβλήματα προστάτη εμφανίζονται μετά την ηλικία των 50 ετών. Η ενημέρωση για θέματα υγείας που σχετίζονται με τον προστάτη μπορεί να βοηθήσουν  στην πρώιμη διάγνωση και τη βελτιστοποίηση της θεραπείας.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και η γνώση της βιολογικής μορφής του είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της νόσου. Διακρίνουμε τρεις κατηγορίες καρκίνων του προστάτη.

Τους χαμηλής επιθετικότητας αναπτύσσονται βραδέως , τους μεσαίας επιθετικότητας που αντιμετωπίζονται ευχερώς και αυτούς με μεγάλη επιθετικότητα που μπορεί να είναι θανατηφόροι σε λίγους μήνες μετά τη διάγνωση.

ΒΙΟΨΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη γίνεται μετά από παρακέντηση αυτού με τη χρήση ειδικής βελόνας βιοψίας. Λαμβάνονται 6 τεμαχίχδια ιστού και από τους δυο λοβούς μέσω διορθικού υπερηχογραφήματος. Η πλέον σύγχρονη τεχνική είναι η στοχευμένη λήψη βιοψίας περινεικά που επιτυγχάνεται συνδυάζοντας την εικόνα της πολυπαραμετρικής μαγνητικής και του υπερηχογραφήματος -FUSION βιοψία.

Τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη βαθμολογούνται από τον Παθολογοανατόμο κατά Gleason σε 5 βαθμούς GS6, μέχρι GS10, όσο υψηλότερη είναι βαθμολογία τόσο επιθετικότερη είναι η νόσος και δυσμενέστερη η πρόγνωση.

ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η σταδιοποίηση δείχνει την έκταση της νόσου αν είναι τοπική ή έχει και απομακρυσμένες μεταστατικές εστίες.

Αυτή επιτυγχάνεται με την συναξιολόγηση των ευρημάτων της βιοψίας, της αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας και του σπινθηρογραφήματος των οστών που πραγματοποιούνται μετά τη θετική βιοψία.

Διακρίνονται :

Στάδιο 1: Είναι το αρχικό στάδιο, ο καρκίνος είναι εντοπισμένος σε μικρή περιοχή του προστάτη.

Στάδιο 2: Μεγαλύτερος καρκίνος έχει αναπτυχθεί και στις δύο πλευρές του προστάτη αδένα.

Στάδιο 3: Ο καρκίνος έχει αναπτυχθεί έξω από τον προστάτη στους διπλανούς ιστούς.

Στάδιο 4: Ο καρκίνος έχει επεκταθεί και σε κοντινά όργανα όπως η ουροδόχος κύστη, οι λεμφαδένες και απομακρυσμένες εστίες όπως τα οστά, οι πνεύμονες ή αλλού.

Το στάδιο του καρκίνου θα καθορίσει τις ενδεικνυόμενες θεραπευτικές επιλογές. Εάν ο καρκίνος του προστάτη διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι γενικά καλές.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Ενεργός επιτήρηση

Η ενεργή επιτήρηση περιλαμβάνει τακτικές εξετάσεις PSA, μαγνητικές τομογραφίες και μερικές φορές βιοψίες για να διαγνωσθεί έγκαιρα η τυχούσα εξέλιξη της νόσου. Εάν αυτές οι εξετάσεις αποκαλύψουν ότι ο καρκίνος αλλάζει ή εξελίσσεται, μπορεί να εφαρμοστεί μια παρεμβατική θεραπεία.

Τύποι χειρουργικής επέμβασης προστάτη

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ριζική προστατεκτομή (η αφαίρεση όλου του προστάτη μαζί με τις σπερματοδόχους κύστεις) μπορεί να πραγματοποιηθεί με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση ή με χειρουργικές τεχνικές μέσω οπών στην κοιλιά, τη λαπαροσκοπική και τη Ρομποτικά υποβοηθούμενη τεχνική.

Η λαπαροσκοπικές και ρομποτικά υποβοηθούμενές αποτελούν τις πιο σύγχρονες τεχνικές. Μελέτες έχουν δείξει ότι και οι τρεις τεχνικές είναι εξίσου καλές μεταξύ τους για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, εφόσον ο χειρουργός είναι έμπειρος.

Ωστόσο οι δύο η λαπαροσκοπική και ρομποτικά υποβοηθούμενη προστατεκτομή έχουν τα παρακάτω σημαντικά πλεονεκτήματα που είναι: μικρότερη απώλεια αίματος και αποφεύγονται οι μεταγγίσεις, πολύ λιγότερος πόνος, μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, ταχύτερη επούλωση τραύματος με γρηγορότερη ανάρρωση και επαναφορά στην καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες. Οι τεχνικές αυτές έχουν επικρατήσει διεθνώς αφενός μεν λόγω της μεγάλης εμπειρίας που έχει αποκτηθεί και αφετέρου λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχουν έναντι της ανοιχτής χειρουργικής.

Τα αποτελέσματα μιας ριζικής προστατεκτομής μπορεί να εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους, όπως η ηλικία, η γενική κατάσταση του ασθενή και τα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας το στάδιο του καρκίνου και πρωτίστως η χειρουργική τεχνική και η εμπειρία του χειρουργού.

Όταν ο καρκίνος είναι περιορισμένος μέσα στον προστάτη, η χειρουργική επέμβαση αφαιρεί όλο τον καρκίνο.

Η ιστολογική εξέταση θα δώσει μια σαφέστερη εικόνα του πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος, εάν έχει εξαπλωθεί έξω από τον προστάτη και εάν χρειάζεστε περαιτέρω θεραπεία.

Εάν έχει αφαιρεθεί πλήρως ο καρκίνος το επίπεδο του PSA θα πρέπει να πέσει σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα  -λιγότερο από 0,1 ng/ml- 2μηνες μετά την επέμβαση.

Στη περίπτωση που δεν έχει αφαιρεθεί όλος ο καρκίνος ή διαπιστωθεί μεταγενέστερη υποτροπή χρειάζεται συμπληρωματική τοπική ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία.

ΑΛΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Τοπική ακτινοθεραπεία

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη που δεν μπορούν ή δε θέλουν να χειρουργηθούν για διάφορος λόγους και συνήθως συνδυάζεται με ορμονοθεραπεία.

Ορμονοθεραπεία και χημειοθεραπεία

Οι θεραπείες αυτές εφαρμόζονται σε περιπτώσεις μεταστατικού καρκίνου του προστάτη.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΗΘΟΥΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Η χειρουργική εφαρμόζεται σε άνδρες:

  • που δεν ανταποκρίθηκαν στη φαρμακευτική θεραπεία και σε εκείνους
  • που ανέπτυξαν κατακράτηση ούρων λόγω ΚΥΠ,
  • με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος,
  • με πέτρες στην ουροδόχο κύστη
  • με αιμορραγία από τον προστάτη.

Η χειρουργική θεραπεία μπορεί συνιστάται στους άνδρες και για την πρόληψη της μακροχρόνιας επιδείνωσης της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης.

Οι χειρουργικές τεχνικές που είναι γνωστές

  • Διπολική διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TURIS),
  • διπολική διουρηθρική εξάτμιση του προστάτη (TUVP),
  • φωτοεκλεκτική εξάτμιση του προστάτη (PVP) ),
  • ανόρθωση ουρήθρας προστάτη (PUL),
  • θερμική αφαίρεση με χρήση διουρηθρικής μικροκυματικής θεραπείας (TUMT),
  • θερμική θεραπεία με υδρατμούς Rezum,
  • διουρηθρική αφαίρεση με βελόνα (TUNA) του προστάτη
  • και εκπυρήνιση με χρήση λέιζερ ολμίου (HoLEP) ή θούλιου (ThuLEP).


Οι επικρατέστερες τεχνικές

  • Διουρηθρική Προστατεκτομή (TURIS)

Σήμερα αποτελεί την επικρατέστερη μέθοδο θεραπείας της ΚΥΠ και μέθοδο αναφοράς – αυτή με την οποία συγκρίνονται άλλες θεραπευτικές τεχνικές της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Γίνεται αφαίρεση του πυρήνα του προστάτη με το ρεσεκτοσκόπιο – ένα εργαλείο κυλινδρικό με ενσωματωμένο ειδικό ηλεκτροφόρο μαχαιρίδιο  που περνά μέσα από την ουρήθρα προς τον προστάτη που εξαιρεί τον αδένα κόβοντας τον σε λωρίδες και με ταυτόχρονη εφαρμογή αιμόστασης στη περιοχή. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας για μία έως δυο ημέρες. Η μέθοδος TURis προκαλεί ελάχιστο ή καθόλου πόνο και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να αναμένεται έως δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Η βελτίωση μετά την επέμβαση είναι μεγαλύτερη σε αυτούς με τα χειρότερα συμπτώματα. Αξιοσημείωτη βελτίωση εμφανίζεται στο 93% περίπου των ανδρών με σοβαρά συμπτώματα και στο 80% περίπου των ατόμων με μέτρια συμπτώματα. Η θνησιμότητα από TURP είναι πολύ χαμηλή (0,1%). Τα ποσοστά  ανικανότητας και ακράτειας  είναι πολύ μικρά.

  • Μέθοδος HoLEPLaser εκπυρήνιση  του προστάτη

Είναι η ελάχιστα επεμβατική  μέθοδος που υποκαθιστά την ανοιχτή χειρουργική για την   ενδοσκοπική εκπυρήνιση μεγάλων αδενωμάτων του προστάτη. Αποτελεί σύγχρονη και ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη κυρίως σε μεγάλους προστάτες άνω των 100 γραμμάρια.

Αφαιρεί πλήρως όλο τον αδένα παρέχοντας ριζική λύση στο πρόβλημα της απόφραξης όπως  στους ασθενείς με επίσχεση ούρων.

Δεν αφήνει υπολειμματικό ιστό όπως ο άλλες τεχνικές, η φυσιολογική ούρηση αποκαθίσταται πλήρως  και άμεσα βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής.

  • Μέθοδος REZUM (Θεραπεία ατμού)

Μια νέα μορφή θερμικής θεραπείας με χρήση υδρατμών σε70  βαθμούς. Εισάγεται μέσα από την ουρήθρα ειδική κυλινδρική συσκευή με ενσωματωμένη βελόνα που μεταφέρει τους υδρατμούς με παρακέντηση του προστάτη σε ορισμένα σημεία. Η απελευθέρωση των υδρατμών στον προστατικό ιστό επιφέρει θερμική καταστροφή των προστατικών κυττάρων και σε διάστημα ημερών συρρίκνωση  του προστάτη και αποσυμπίεση της ουρήθρας και αποκατάσταση της φυσιολογικής ούρησης. Με τη μέθοδο αυτή φαίνεται ότι το μέγεθος του προστάτη μπορεί να μειωθεί μέχρι και 29% αλλά δεν  αφαιρείται.

Η θερμική θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί αν χρειαστεί σε 3-5 χρόνια μετά από την αρχική  θεραπεία.

Πλεονέκτημά της μεθόδου είναι: ότι αποτελεί γρήγορη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της Καλοήθους Υπερπλασίας του προστάτου, μπορεί να πραγματοποιηθεί και με ελάχιστη νάρκωση αποτελεί δε τη μόνη χειρουργική τεχνική που δε διαταράσσει τη λειτουργία της φυσιολογικής εκσπερμάτισης.

  • Λαπαροσκοπική η ρομποτική εκπυρήνηση αδενώματος προστάτη

Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου το μέγεθος του προστάτη είναι μεγαλύτερο των 150 γραμμάρια.

  • Ανοικτή Χειρουργική Προστατεκτομή

Εφαρμόζεται όταν ο προστάτης είναι πολύ μεγάλος πάνω από 150 γραμμάρια (καθώς η διουρηθρική χειρουργική δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια σε αυτούς τους άνδρες). Ωστόσο, εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών σε άνδρες με σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο και εχει αντικατασταθεί σε πολλά κέντρα από την τεχνική HoLEP και την Λαπαοροσκοπική

Απαιτεί μεγάλο χρόνο νοσηλείας Προκαλεί τον μεγαλύτερο αριθμό επιπλοκών, όπως: Ανικανότητα, Ακράτεια, Παλίνδρομη   εκσπερμάτιση (εκσπερμάτιση σπέρματος στην ουροδόχο κύστη)

Απαιτούνται μεταγγίσεις 15% των ασθενών μετά από ανοιχτή προστατεκτομή.

Σπανιότερα εφαρμοζόμενες τεχνικές

  • Διουρηθρική τομή του Προστάτη (TUIP)

Η μέθοδος εφαρμόζεται σε μικρούς προστάτες ενδοσκοπικά  μέσα από την ουρήθρα κάνοντας μόνο μία ή δύο μικρές τομές στον προστάτη με ένα ηλεκτρικό μαχαίρι ή λέιζερ, ανακουφίζοντας την πίεση στην ουρήθρα. Αποτελεί προσωρινή λύση .

  • Αποσυμπίεση  προστατικής ουρήθρας (UroLift)

Τοποθέτηση εμφυτευμάτων UroLift στον προστάτη υπό άμεση όραση για αποσυμπίεση της προστατικής ουρήθρας  αποθωντας του λοβούς περιμετρικά των λοβών του προστάτη και την απεμπλοκή. Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται χρησιμοποιώντας μια βελόνα που διέρχεται από τον προστάτη για να παραδώσει μια μικρή μεταλλική γλωττίδα που την αγκυρώνει στην κάψουλα του προστάτη. Μόλις τοποθετηθεί η καψοειδής γλωττίδα, τεντώνεται ένα ράμμα που συνδέεται με το καψικό ωτίο και τοποθετείται μια δεύτερη γλωττίδα από ανοξείδωτο χάλυβα στο ράμμα για να ασφαλίσει στη θέση του. Το ράμμα κόβεται.

Επείγουσες Καταστάσεις

Για επείγουσες καταστάσεις επικοινωνήστε απευθείας στο τηλέφωνο του
Ιατρού Χειρουργού – Ουρολόγου Δρ. Πούλια Ηρακλή “6957774603”.